Tejfölös habart krumplifőzelék
Hozzávalók:
1 kg krumpli1/2 fej vöröshagyma (elhagyható), pirospaprika (elhagyható), só, babérlevél, majoranna, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, kevés olaj
Elkészítés:
Amennyiben hagymával és pirospaprikával készítjük a főzeléket, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát (1-2 mokkáskanál ízlés szerint). Innentől már ugyanúgy folytatjuk: hozzáadjuk a kockára vagy vékony karikára vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a babérleveleket is (3-5 db). Sózzuk, hozzáadjuk a majorannát (1 teáskanál).
Amíg a krumpli fő (15-20 perc), elkészítjük a habarást. A tejfölben elkeverünk 1 púpos evőkanál lisztet csomómentesen. Amikor a krumpli megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd a tűzről levett krumplihoz adjuk, az ételt közben folyamatosan kevergetve. Még néhány percig főzzük, majd tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha a habaráshoz laktózmentes tejfölt használunk, akkor a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ha nem szeretnénk lisztes habarást tenni a főzelékünkbe, vegyünk ki pár szem burgonyát, pürésítsük, és sűrítsük ezzel a főzeléket. Gluténérzékenyek is így készítsék el. Ha gyermekünk elérte az egy éves kort, már ehet tejfölt, így az egész családnak megfőzhetjük a főzeléket.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók:
70 dkg burgonya, 2 - 3 gerezd fokhagyma, 3 ek étolaj, 2 dl tejföl, őrölt kömény mokkáskanálnyi, só, ízlés szerint -bors, egy jó csipet,majoranna, fél mokkáskanálnyi,fél babérlevé,1 kiskanál őrölt piros paprika,2 evőkanál liszt.
Elkészités:
A burgonyát meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk, lábosba tesszük, és felengedjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje . Ezután a fűszereket a piros paprikán kívül hozzátesszük, és puhára főzzük .
Az étolajjal, liszttel, fokhagymával rántást készítünk, kicsit megfuttatjuk, és vigyázva, hogy a pirospaprika nehogy megégjen, a megfőtt burgonyára öntsük. Jól elkeverjük, és egyet rottyantunk rajta. A tejfölt kis tálba tesszük, ha nagyon sűrű, adunk hozzá egy kis vizet, elkeverjük, és a főzelék - léből merünk 2 merőkanállal hozzá, a hőkiegyenlités miatt, ezt jól elkeverjük, és a főzelékhez adjuk. Egyet keverünk rajta, és megforraljuk, majd lezárjuk a gázt alatta.
Pörkölttel, fasírozottal vagy szelet sült oldalassal tálaljuk, bár szalonnából sütött kakastaréjjal is nagyon finom.
Zöldséges lencsefőzelék, csirkemell pörkölttel
Hozzávalók:
Zöldséges lencsefőzelékhez :
25 dkg lencse , 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér Delikát ételízesítő Só, 3 babérlevél
Habaráshoz:
2 tejföl, kevés liszt
Csirkemell pörkölthöz:
50 dkg csirkemell, 3 fej közepes vöröshagyma, 1 db fokhagymagerezd, só, bors, pirospaprika.
A lencsét este vízbe beáztatjuk. Megpucoljuk a répát és a petrezselyemgyökeret, majd apró kockákra vágjuk. Fazékba tesszük a lencsével együtt és annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi. Teszünk bele kicsi delikátot, 3 babérlevelet és addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután behabarjuk a tejföllel és a liszttel.
Habarás:
A lencsét levesszük a tűzről. A lisztet belekeverjük a tejfölbe egy habverő segítségével és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz, majd a lencse forró főzőlevéből teszünk bele kb 1 dl-t, (hőkiegyenlítés) és alaposan összekeverjük. Ezután folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a lencsébe. Visszatesszük a tűzre és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik a főzelék. Ha sótlannak érezzük, akkor még tehetünk bele sót.
Közben a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. Sóval, borssal kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a zúzott fokhagymát, amit csak a végén teszünk bele, mert hamar megég. Levesszük a tűzről és teszünk bele pirospaprikát, majd a kockára vágott csirkemellet adjuk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és készre főzzük.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta, 70 dkg darált sertéscomb, 4 dl tejföl, 30 dkg rizs, 30 dkg sajt reszelve, Olaj, só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk,torzsáját kivágjuk,leveleire szedjük ,leöblítjük. Enyhén sós vízben feltesszük főni.
A darált húst forró olajon, sóval, borssal ízesítve jól zsírjára sütjük, a végén hozzáadunk 1 tk.őrölt pirospaprikát. Közben a rizst készre pároljuk.
Egy tepsit kiolajozzunk, a megfőtt kel leveleket leszűrjük, és megterítjük vele a tepsi alját. Rászórjuk a rizst és elterítjük,majd a darált húst. A végén beterítjük kel levéllel és meglocsoljuk tejföllel és félig megsütjük előmelegített sütőben. Félidőben kivesszük, és megszórjuk reszelt sajttal ismét sütjük amíg a sajt aranybarnára pirul
Tipp: Majorannát is használhatunk a fűszerezéshez.
Tipp: Aki szereti főtt tojást is tehet a rizs és a darált hús közé, úgy is nagyon finom.
Kelkáposzta főzelék recept
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 2 ek olaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejföl, egy pár virsli,
30 dkg burgonya, kapor, köménymag, majoranna, fokhagyma, só.
Elkészítés:
A vízsugárral megmosott, szeletekre vágott kelkáposztát annyi sós vízbe tesszük főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a karikákra vágott virslit. Világos, zsemleszínű rántást készítünk, és ha a kel félig puha, berántjuk. Tejföllel tálaljuk. Szeletekre vagy kockákra vágott burgonyával is szokták készíteni, ami együtt fő a kellel. Ízesíteni lehet tetszés szerint köménymaggal, majorannával, kaporral vagy fokhagymával.
Tökfőzelék (tejfölös tök) recept
Hozzávalók:
60-80 deka gyalult tök,
6 deka zsír vagy vaj,
5 deka liszt,
5 deka reszelt vöröshagyma,
kis evőkanálnyi kapor,
só,
2 deci tejföl,
2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé,
3 deka cukor.
Elkészítés:
A meggyalult tököt besózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk. Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük. A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet. Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is. Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük, és jól felforraljuk.