Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak...

Tippek, fortélyok, ötletek, és tapasztalatok...

 

Tejfölös habart krumplifőzelék

 

 Hozzávalók:

 

1 kg krumpli1/2 fej vöröshagyma (elhagyható), pirospaprika (elhagyható), só, babérlevél, majoranna, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, kevés  olaj

 

 Elkészítés:

 

Amennyiben hagymával és pirospaprikával készítjük a főzeléket, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát (1-2 mokkáskanál ízlés szerint). Innentől már ugyanúgy folytatjuk: hozzáadjuk a kockára vagy vékony karikára vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a babérleveleket is (3-5 db). Sózzuk, hozzáadjuk a majorannát (1 teáskanál).

 

Amíg a krumpli fő (15-20 perc), elkészítjük a habarást. A tejfölben elkeverünk 1 púpos evőkanál lisztet csomómentesen. Amikor a krumpli megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd a tűzről levett krumplihoz adjuk, az ételt közben folyamatosan kevergetve. Még néhány percig főzzük, majd tálaljuk.

 

Megjegyzés:

 

Ha a habaráshoz laktózmentes tejfölt használunk, akkor a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ha nem szeretnénk lisztes habarást tenni a főzelékünkbe, vegyünk ki pár szem burgonyát, pürésítsük, és sűrítsük ezzel a főzeléket. Gluténérzékenyek is így készítsék el. Ha gyermekünk elérte az egy éves kort, már ehet tejfölt, így az egész családnak megfőzhetjük a főzeléket. 

 

Burgonyafőzelék

Hozzávalók:

70 dkg burgonya, 2 - 3 gerezd fokhagyma, 3 ek étolaj, 2 dl tejföl, őrölt kömény mokkáskanálnyi, só, ízlés szerint -bors, egy jó csipet,majoranna, fél mokkáskanálnyi,fél babérlevé,1 kiskanál őrölt piros paprika,2 evőkanál liszt.

 Elkészités:

A burgonyát meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk, lábosba tesszük, és felengedjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje . Ezután a fűszereket a piros paprikán kívül hozzátesszük, és puhára főzzük .

Az étolajjal, liszttel, fokhagymával rántást  készítünk, kicsit megfuttatjuk, és vigyázva, hogy a pirospaprika nehogy megégjen, a megfőtt burgonyára öntsük. Jól elkeverjük, és egyet rottyantunk rajta. A tejfölt kis tálba tesszük, ha nagyon sűrű, adunk hozzá egy kis vizet, elkeverjük, és a főzelék - léből merünk 2 merőkanállal hozzá, a hőkiegyenlités miatt, ezt jól elkeverjük, és a főzelékhez adjuk. Egyet keverünk rajta, és megforraljuk, majd lezárjuk a gázt alatta.

Pörkölttel, fasírozottal  vagy szelet sült oldalassal tálaljuk, bár szalonnából sütött  kakastaréjjal is nagyon finom.

 

Zöldséges lencsefőzelék, csirkemell pörkölttel

Hozzávalók:

Zöldséges lencsefőzelékhez :

25 dkg lencse , 1 db sárgarépa,  1 db petrezselyemgyökér Delikát ételízesítő Só, 3 babérlevél

Habaráshoz:

2 tejföl, kevés liszt

Csirkemell pörkölthöz:

50 dkg csirkemell, 3 fej közepes vöröshagyma, 1 db fokhagymagerezd, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés:

A lencsét este vízbe beáztatjuk. Megpucoljuk a répát és a petrezselyemgyökeret, majd apró kockákra vágjuk. Fazékba tesszük a lencsével együtt és annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi. Teszünk bele kicsi delikátot, 3 babérlevelet és addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután behabarjuk a tejföllel és a liszttel.

Habarás:

A lencsét levesszük a tűzről. A lisztet belekeverjük a tejfölbe egy habverő segítségével és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz, majd a lencse forró főzőlevéből teszünk bele kb 1 dl-t, (hőkiegyenlítés) és alaposan összekeverjük. Ezután folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a lencsébe. Visszatesszük a tűzre és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik a főzelék. Ha sótlannak érezzük, akkor még tehetünk bele sót.

Közben a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. Sóval, borssal kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a zúzott fokhagymát, amit csak a végén teszünk bele, mert hamar megég. Levesszük a tűzről és teszünk bele pirospaprikát, majd a kockára vágott csirkemellet adjuk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és készre főzzük.

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta, 70 dkg darált sertéscomb, 4 dl tejföl, 30 dkg rizs, 30 dkg sajt reszelve, Olaj, só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A kelkáposztát megtisztítjuk,torzsáját kivágjuk,leveleire szedjük ,leöblítjük. Enyhén sós vízben feltesszük főni.

A darált húst forró olajon, sóval, borssal ízesítve jól zsírjára sütjük, a végén hozzáadunk 1 tk.őrölt pirospaprikát. Közben a rizst készre pároljuk.

Egy tepsit kiolajozzunk, a megfőtt kel leveleket leszűrjük, és megterítjük vele a tepsi alját. Rászórjuk a rizst és elterítjük,majd a darált húst. A végén beterítjük kel levéllel és meglocsoljuk tejföllel és félig megsütjük előmelegített sütőben. Félidőben kivesszük, és megszórjuk reszelt sajttal ismét sütjük amíg a sajt aranybarnára pirul

Tipp: Majorannát is használhatunk a fűszerezéshez.

Tipp: Aki szereti főtt tojást is tehet a rizs és a darált hús közé, úgy is nagyon finom.

 Kelkáposzta főzelék recept

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta, 2 ek olaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejföl, egy pár virsli,
30 dkg burgonya, kapor, köménymag, majoranna, fokhagyma, só. 

Elkészítés:

A vízsugárral megmosott, szeletekre vágott kelkáposztát annyi sós vízbe tesszük főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a karikákra vágott virslit. Világos, zsemleszínű rántást készítünk, és ha a kel félig puha, berántjuk. Tejföllel tálaljuk. Szeletekre vagy kockákra vágott burgonyával is szokták készíteni, ami együtt fő a kellel. Ízesíteni lehet tetszés szerint köménymaggal, majorannával, kaporral vagy fokhagymával.

 Tökfőzelék (tejfölös tök) recept

Hozzávalók:
60-80 deka gyalult tök,
6 deka zsír vagy vaj,
5 deka liszt,
5 deka reszelt vöröshagyma,
kis evőkanálnyi kapor,
só,
2 deci tejföl,
2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé,
3 deka cukor.

Elkészítés:

A meggyalult tököt besózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk. Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük. A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet. Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is. Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük, és jól felforraljuk.

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 12
Heti: 56
Havi: 204
Össz.: 28 392

Látogatottság növelés
Oldal: Szószok, főzelékek
Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak... - © 2008 - 2024 - tinitanoda.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »