Cukkinis lepény
Hozzávalók 6 személyre:
1 közepes vöröshagyma, 70 dkg cukkini, 20 dkg darált pulykamell, 10 dkg (barna) rizs, 15 dkg feta sajt, 3 tojás, 1,5 evőkanál friss kapor, 2 evőkanál friss petrezselyemzöld, 1,5 evőkanál friss menta, 20 dkg (teljes kiőrlésű) réteslap, (olíva)olaj, vaj
Elkészítés:
Egy vastag aljú fazékban kevés olajat hevítünk, néhány perc alatt megpirítjuk rajta az apróra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst, és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt megfőzzük. (Fehér rizs esetén a főzési idő kb. 15 perc.) Ha elkészült, villával fellazítjuk a rizsszemeket, és hagyjuk kihűlni.
Amíg a rizs fő, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A pulykahúst kevés olajon átsütjük. (Nem kell tökéletesen megsülnie.) A kihűlt rizst elkeverjük a darált hússal, a feta sajttal, a cukkinivel, az enyhén felvert tojásokkal és a friss fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. A tepsit kikenjük olvasztott vajjal, a réteslapokat félbevágjuk. A lapok felével kibéleljük a tepsit több rétegben, részben egymást fedve helyezzük rá a réteslapokat, közéjük kevés olvasztott vajat kenünk. Eloszlatjuk rajtuk a tölteléket, majd a maradék réteslappal (közöttük szintén kevés olvasztott vajjal megkenve) befedjük a tetejét, a kilógó széleket pedig behajtogatjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír vagy 20 dkg ráma, 1 db tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez: 1 db tojássárga.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt vagy rámát, a tojássárgát, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kerek alakúra szaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Hozzávalók:
½ cs élesztő, 2deci langyos tej, 2deci víz,1 kávéskanál só, pici cukor,45 deka liszt,
a tetejére: fokhagymás tejföl, reszelt sajt
Elkészítés:
A 2 deci tejben az élesztőt és pici cukorral felfuttatjuk. Beleöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a sót, és a 2 deci langyos vizet, és legvégül a lisztet. Elkeverjük, meleg helyre tesszük, egy órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, kivagdossuk négyzetekre bő forró olajban kisütjük,és aztán fokhagymás tejföllel, sajttal megszórjuk, de üresen is nagyon finom.
A legjobb pizza
1 kg finomliszt, 1 evőkanál só, 1 evőkanál oregánó, őrölt bors, 2 csomag porélesztő, 1/2 evőkanál cukor, 6 dl langyos víz, 1/2 dl olívaolaj
Először a lisztet, sót, oregánót, borsot keverem össze. Másik edénybe mehet az élesztő, cukor, víz meg az olaj, és jól összekeverem. Majd a száraz és nedves anyagokat is jól összekeverem. 45 percig kelesztem, 1 cm vékonyra sodrom, és mehet rá a feltét. Majd előmelegített sütőben készre sütöm.
Sokkal finomabb, mint a boltokban kapható fagyasztott pizzalapok vagy kész pizzák. Nagyon kiadós, nekem általában 4 nagy gáztepsi szokott kijönni belőle.
Focaccia kéksajttal, kakukkfűvel és fokhagymával recept
A recept hozzávalói:
40 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 2 dl meleg víz (52 fokos), 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 15 dkg gorgonzola, 10 ág kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma
A tetejére: frissen őrölt bors, olívaolaj
A recept elkészítése:
1. A lisztet keverőedénybe szitáljuk. Az élesztőt fél dl meleg vízzel elkeverjük, kevés lisztet adunk hozzá, elkeverjük, tetejére lisztet szórunk, és 20-25 percig langyos helyen kelesztjük.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a maradék vizet és az olívaolajat hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd ezzel is eldolgozzuk. Langyos helyen kétszeresen kelesztjük.
3. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel, majd a felkockázott gorgonzolát belenyomkodjuk a tésztába.
4. Szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva még fél órát hagyjuk kelni.
5. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb.20 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percet sütjük.
6. Szeletelve vagy törve, friss salátával, mártogatóssal, pirított sonkával kínáljuk.