Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak...

Tippek, fortélyok, ötletek, és tapasztalatok...

Sajtos tekercs (csiga)
 
Hozzávalók: 
 
60 dk liszt, 
30 dk ráma, 
2 teáskanál 
Szódabikarbóna, 
2 dl tej, 
1 evőkanál só. 
(Ha felezem teljes kiőrlésű liszttel akkor 2.5 dl tej.
 
Krém: 
20 dk ráma, 40 dk reszelt sajt
Elkészítés: 
A krémet robotgéppel habosra keverem.
A tésztát jól kigyúrom és 5 cipót készítek belőle. 
A cipókat vékonyra nyújtom, egyenként és a krémmel megkenem, szorosan feltekerem, mint a bejglit. Könnyebb a szeletelés ha 1 órát a hűtőben van. Kb. 3mm-es szeletekre vágom és így sütöm zsírozott tepsiben. Csak az első tepsit kell bezsírozni, a többit már nem. Előmelegített forró sütőben kell sütni. Sok lesz belőle és nagyon finom.
Jótanácsok: 
Ezt a sütit előre elszoktam készíteni,és megtöltve a rudakat lefagyasztom, ha sütni akarom már csak szeletelni kell. 
Egy kicsit fagyasszátok meg, így lehet vékonyra szeletelni. Én sokat kb. 0,5mm-re vágtam és így nem olyan ropogós, megpuhul.. Nem szoktam sütőpapírra tenni, bekenem olajjal  a sütőlemezt, és azon sütöm. A sajt odasül a papírra, nehéz leszedni. Így csak egy törlés ha kell… és mehet a másik adag. 
Légkeveréses sütőben, 180-200 fokon süthető.. 
Elkészítési idő: 90 perc + a hűtési idő min. 1 óra 
Én 2-3 mmre szeleteltem.

sajtos_csiga.jpg

 

Sajtos tekercs másképp 

60 dkg liszt
20 dkg +15 dkg ráma margarin
20 dkg trapista sajt
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 dl tej, 
1 kiskanál cukor
só ízlés szerint
2 dl tejföl
két kanál olvasztott zsír
tej, a dagasztáshoz.
 
Kelt tésztát készítek: 
Felfuttatom a cukorral langyos tejjel az élesztőt, a lisztet egy tálba szitálom, elkeverem a sót benne, majd a 20 dkg rámát elmorzsolom a lisztbe. Fészket csinálok a lisztbe, és a felfuttatott élesztőt beleöntöm, a két tojássárgáját hozzáadom, és a tejföllel, tejjel bedagasztom.
Duplájára kelesztem, majd a belisztezett  gyúrótáblára borítom. Kinyújtom, mint a bejglitésztát, és a 15 dkg rámával lekenem, erre a lereszelt sajtot egyenletesen rászórom, és feltekerem, mint a bejglit. A tészta felületét lekenem az olvasztott zsírral, hogy ne ragadjanak össze a tekercsek. A tésztát 1 cm vastagra felszeletelem, és a sütőlemezre teszem, nekem egy sorban 4 db fért el, mert a keléshez még kell helyet hagyni a tekercsek között. Elég nagy tekercsek lesznek, kakaóval, vagy egy erősebb leves mellé  fogyasztjuk.. 
Ez a mennyiség kb 4 személynek elég.
 
 29472922_1881107821923845_6354006198596927488_n.jpg

szev_57.jpg

Cukkinis lepény

Hozzávalók 6 személyre:

1 közepes vöröshagyma, 70 dkg cukkini, 20 dkg darált pulykamell, 10 dkg (barna) rizs, 15 dkg feta sajt, 3 tojás, 1,5 evőkanál friss kapor, 2 evőkanál friss petrezselyemzöld,  1,5 evőkanál friss menta, 20 dkg (teljes kiőrlésű) réteslap, (olíva)olaj, vaj

Elkészítés:

Egy vastag aljú fazékban kevés olajat hevítünk, néhány perc alatt megpirítjuk rajta az apróra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst, és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt megfőzzük. (Fehér rizs esetén a főzési idő kb. 15 perc.) Ha elkészült, villával fellazítjuk a rizsszemeket, és hagyjuk kihűlni. 

Amíg a rizs fő, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A pulykahúst kevés olajon átsütjük. (Nem kell tökéletesen megsülnie.) A kihűlt rizst elkeverjük a darált hússal, a feta sajttal, a cukkinivel, az enyhén felvert tojásokkal és a friss fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. A tepsit kikenjük olvasztott vajjal, a réteslapokat félbevágjuk. A lapok felével kibéleljük a tepsit több rétegben, részben egymást fedve helyezzük rá a réteslapokat, közéjük kevés olvasztott vajat kenünk. Eloszlatjuk rajtuk a tölteléket, majd a maradék réteslappal (közöttük szintén kevés olvasztott vajjal megkenve) befedjük a tetejét, a kilógó széleket pedig behajtogatjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

 

 

szev_57.jpg

Egyszerű élesztős pogácsa

Hozzávalók:

1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír vagy 20 dkg ráma, 1 db tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez: 1 db tojássárga.

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt vagy rámát, a tojássárgát, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kerek alakúra szaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

szev_57.jpg

Az én lángosom

Hozzávalók:
½ cs élesztő, 2deci langyos tej, 2deci víz,1 kávéskanál só, pici cukor,45 deka liszt,
a tetejére: fokhagymás tejföl, reszelt sajt

Elkészítés:
A 2 deci tejben az élesztőt és pici cukorral felfuttatjuk. Beleöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a sót, és a 2 deci langyos vizet, és legvégül a lisztet. Elkeverjük, meleg helyre tesszük, egy órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, kivagdossuk négyzetekre bő forró olajban kisütjük,és aztán fokhagymás tejföllel,  sajttal megszórjuk, de  üresen is nagyon finom.                                                                                                                                                                                                szev_57.jpg                                                                                                                                                                       

A  legjobb pizza

Hozzávalók:

1 kg finomliszt, 1 evőkanál só, 1 evőkanál oregánó, őrölt bors, 2 csomag porélesztő, 1/2 evőkanál cukor, 6 dl langyos víz,  1/2 dl olívaolaj

Elkészítés

Először a lisztet, sót, oregánót, borsot keverem össze. Másik edénybe mehet az élesztő, cukor, víz meg az olaj, és jól összekeverem. Majd a száraz és nedves anyagokat is jól összekeverem. 45 percig kelesztem, 1 cm vékonyra sodrom, és mehet rá a feltét. Majd előmelegített sütőben készre sütöm.

Megjegyzés

Sokkal finomabb, mint a boltokban kapható fagyasztott pizzalapok vagy kész pizzák. Nagyon kiadós, nekem általában 4 nagy gáztepsi szokott kijönni belőle.

  

 szev_57.jpg

 

Focaccia  kéksajttal, kakukkfűvel és fokhagymával recept

A recept hozzávalói:

40 dkg liszt,  2 dkg friss élesztő,  2 dl meleg víz (52 fokos),  2 evőkanál olívaolaj,  1 teáskanál só,  15 dkg gorgonzola,  10 ág kakukkfű,  4 gerezd fokhagyma

A tetejére:     frissen őrölt bors, olívaolaj

A recept elkészítése:

1. A lisztet keverőedénybe szitáljuk. Az élesztőt fél dl meleg vízzel elkeverjük, kevés lisztet adunk hozzá, elkeverjük, tetejére lisztet szórunk, és 20-25 percig langyos helyen kelesztjük.

2. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a maradék vizet és az olívaolajat hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd ezzel is eldolgozzuk. Langyos helyen kétszeresen kelesztjük.

 3. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel, majd a felkockázott gorgonzolát belenyomkodjuk a tésztába.

4. Szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva még fél órát hagyjuk kelni.

5. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb.20 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percet sütjük.

 6. Szeletelve vagy törve, friss salátával, mártogatóssal, pirított sonkával kínáljuk.



 

szev_57.jpg

 





 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 7
Heti: 21
Havi: 125
Össz.: 27 010

Látogatottság növelés
Oldal: Sós sütik
Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak... - © 2008 - 2024 - tinitanoda.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »