Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak...

Tippek, fortélyok, ötletek, és tapasztalatok...

Bodzaszörp

A megadott adagok inkább útmutatók az első szörp készítéséhez, ízlésed szerint variálhatod őket, kevesebb cukorból is finom lesz, ha pedig több virágot pakolsz bele, akkor még erősebb bodzaíze lesz - kísérletezz vele bátran, elrontani nem tudod.

 bodza_1.jpg

Hozzávalók:

25 nagy fejű bodzavirág, 5 liter víz3 citrom, 2,5 kg cukor, 3 gramm citromsav

1 késhegynyi tartósítószer

Elkészítés ideje:

120 perc

Elkészítés menete:

A bodzaszörp készítése igazi családi-baráti program is lehet, hiszen a virágok összegyűjtése egy kisebb kirándulásként is felfogható, ugyanis a boltokban-piacokon nemigen kapni ezt a virágot. Tehát szedj össze néhány pajtást, menjetek a közeli erdőbe és keressetek szép nagy, egészségesnek tűnő bodzavirágokat, az autóutaktól minél messzebb eső területeken.

Ha megvannak a virágok - és a többi hozzávaló - és a lelkesedés töretlen, kezdődhet a szörpkészítés! Első lépésként keress egy jó nagy edényt - ha megvan, akkor a cukrot a vízzel főzd sziruppá. Ehhez forrald fel a vizet, majd keverd bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ha ezzel megvagy, töltsd át az egészet egy tiszta, fertőtlenített, 6-7 literes üvegbe.

A virágokat mosd át jó alaposan, ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajtuk kevésbé odaillő élőlények, majd tedd az üvegbe a citromsavval együtt a szirup mellé őket. A citromokat - ha nem szereted a savanykás ízeket, akkor 2 is elég lesz,  tisztítsd át jó alaposan, az is elég lehet, ha megmosod őket, de a legjobb, ha egy vékony réteget eltávolítasz, lereszelsz róluk, így biztos lehetsz benne, hogy ha vegyszerrel permetezték a citromokat, az nem kerül a szörpödbe. Ezután karikázd, vagy kockázd fel őket és rakd az üvegbe a többi hozzávaló mellé.

Innentől leginkább a türelmedre lesz szükség, ugyanis minimum négy napig békén kell hagyni a keveréket, illetve naponta egyszer azért érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e vele, és jól át kell keverni az egészet. Ha letelt a várakozásra szánt idő, akkor már nincs más dolgod, mint leszűrni a keveréket és a kiválasztott edényekbe kiadagolni, jól lezárni és egy kis tartósítószerrel biztosítani a szavatosságát. 

 

 

 

 

 





 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 12
Heti: 64
Havi: 212
Össz.: 28 400

Látogatottság növelés
Oldal: Innivalók, szörpök
Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak... - © 2008 - 2024 - tinitanoda.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »