Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak...

Tippek, fortélyok, ötletek, és tapasztalatok...

 

Spenótos – lazacos spagettitorta

Hozzávalók:

50 dkg spagetti, 40 dkg lazac, 20 dkg spenót, 8 db tojás, 2 dl tej, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj
 

Elkészítés:

A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A lazacot 2x2 centis kockákra vágjuk. A spenótot megmossuk, és a szeletekre vágott fokhagymával az olívaolajon megfonnyasztjuk. 

Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal. Egy keverőtálban összekeverjük a spagettit, a lazacot és a megfonnyasztott spenótot. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, a tejjel és a fűszerekkel, a felét ráöntjük a spagettire, összeforgatjuk, majd a tortaformába öntjük. 

170 fokos sütőben 15 percet sütjük, meglocsoljuk a maradék tojásos öntettel, és további 25 perc alatt pirosra sütjük.

A lazacot lehet variálni más halfilével, vagy csirkemellfilével, egyéb húspótlóval is, pl gombával, vagy vegyesen is ... egyéb húsokkal, karfiollal, brokkolival, zöldségekkel. 

 

Magyaros töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 

8 közepes  paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd  fokhagyma, 1 szál zeller zöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka), 8 dkg rizs, 1 tojás, 1 kávéskanál édesnemes pirosoparika, 1 l   paradicsom ivólé vagy 10 dkg süritett paradicsom, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál (rizs)liszt, néhány szál petrezselyem

 

Elkészítés:

Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák). A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

Forrás: mindmegette.hu

  toltottpaprika.jpg

Sajtos-csirkés rakott tészta

Hozzávalók:

2 nagyobb csirkemell, 25 dkg fodros metélt, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és őrölt fehérbors

A csirkemelleket vágd nagyon vékony csíkokra, majd pirítsd meg forró olajon. Közben a tésztát sós, forrásban lévő vízben főzd ki, majd szedd az olajra, és jól keverd össze. A grillezett csirkét keverd össze a tésztával.

A vajat melegítsd meg, szórd rá a lisztet, és hevítsd habzásig. Ezek után keverd hozzá a tejet és a tejfölt. Ízlés szerint sózd, borsozd, és állandóan kevergetve forrald fel. Ezután forgasd össze a csirkés tésztával. Öntsd tűzálló tálba, simítsd el a tetejét, és szórd rá a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben addig süsd, amíg a sajt rá nem olvad, pirítani nem kell.

rakott_teszta.jpg

(Forrás : Femina)

 

Brassói aprópecsenye

50 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 1kis fej vöröshagyma,1 kiskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, (vagy piros arany és ketchup)1 teás kanál őrölt bors, só ízlés szerint, 0,5dl olaj , 1 dl olaj

 A húst kisujjnyi csíkora vágjuk, a hagymákat és a zöldségféléket a szokásos módon felvágjuk és, megdinszteljük, erre rátesszük a felcsíkozott húst, és a fűszereket. Ezután egy kicsit átforgatjuk a hagymás alapanyagokon a húst. Öntünk egy kevés vizet alá, épp csak ellepje, és forrás után takarékon a húst  puhára pároljuk.  Ha puha a hús, zsírjára sütjük.  A piros paprikát csak a végén, mielött lezárjuk a gázt akkor tesszük rá és gyorsan elkeverjük, mert a paprika hamar leég, és az étel keserű lesz. (ez másik ételeknél is így van.. )

A krumplit héjában megfőzzük, ha kész, meghámozzuk, és felkockázzuk. Az egy dl étolajon a kockára vágott burgonyát megpirítjuk, a hússal elkeverjük, és bármilyen savanyúsággal tálaljuk. 

brassoi_apropecsenye.jpg

Sertéspörkölt ahogy én főzöm...

(2 személyre)

 

50 dkg sertéslapocka, vagy comb,1 db nagyobb fej hagyma,1 zöldpaprika, 1 teáskanál piros arany, (vagy paprikakrém)1 db közepes paradicsom, 1 kanál ketchup, 1.5  teáskanál pirospaprika,1/2 dl étolaj, só, bors, ízlés szerint.

 Elkészítés:

 A hagymát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, és a hagymával  együtt feltesszük dinsztelődni. Jól átkeverjük, és egy csipet sóval megszórjuk, hogy levet eresszen, jól elkeverjük, és ehhez még öntünk egy dl vizet , lefedve puhára pároljuk. Többször nézzük meg, hogy  le ne égjen, majd zsírjára sütjük. (Igy a hagyma nem lesz a szaftban darabos, besűriti a szaftot..)

 Az összekockázott sertéshúst hozzáadjuk, és a húst fehéredésig pirítjuk a hagymán , majd hozzá adjuk a fűszereket. A sóval vigyázzunk, mert a hagymára már tettünk, nehogy elsózzuk. hozzáadjuk a borsot, esetleg a paprikakrémet, vagy piros aranyat, itt is ügyelve, hogy a krémek is sósak. Én úgy szoktam, hogy hozzáadom a fűszereket a só nélkül, és ha már egyszer megforrt az étel, megkóstolom, és úgy sózom még, ha kell.. A fűszerek után hozzáadok annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje a húst, és ha megforrt, takarékon főzöm, mennél lassabbab fő, annál puhább porhanyósabb lesz a pörkölt.

 Galuskával, vagy kifőtt tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal tálalom.

 Az így készített pörköltet főzelékekre feltétnek is használhatjuk… Vagy akár rakott dolgok lerakására, rizzsel elvegyítve..

414206.jpg

 Párolt rizs

 1 bögre rizs  több vízben megmosok, leszárítom, és egy lábosba olajat öntök, kb 1/4 dl-t. Ha forró, a leszárított rizst beleteszem, és fehéredésig pirítom. Közben a vízforralóba kimérek 2 bögre vizet, és felforralom, mire a rizs megpirul, a forró vizet a forrón piruló rizsre öntöm, elkeverem, és lefedem,  ezután megsózom ízlés szerint. (Van, aki fehérborssal is megszórja.)takarékon forralom, pár percig, (én 5-6 percig szoktam)majd lezárom légmentesen a lábost..Min. 30 percig pihenni hagyom a rizst, hogy a nedvességet felszívja. Ezután tálalás elött a rizst átkeverem, majd tálalom...

 Ezt a receptet használom a rizses hús  főzésénél is..és rakott kelhez is.Gyorsrizs esetében a dobozra írtak szerint járok el... :)

  Rakott kel

50 dkg hús (darált) , pörköltnek elkészítve, 1 bögre rizs megpárolva, 1 fej kelkáposzta, 1 nagy pohár tejföl, (natúr joghurttal lehet lazitani),  só, bors, fokhagyma összeapritva.

A pörköltet és a rizst összekeverjük a fokhagymát is hozzá tesszük, egy kis borssal még megszórjuk, és 1 tojást belekeverünk.. ez a töltelék.

rakott_kel_009_copy.jpg

Elkészítés

Egy fej kelkáposztát leveleire szedünk, és egy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, megforraljuk, pár percig forrjon,  majd leszűrjük, hogy a puffasztó hatását elveszitse.  Ha esetleg kemény a levél szára azt is levékonyíthatjuk, esetleg eltávolíthatjuk. Ha leszűrtük,  egy tepsit kikenünk rámával, vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával, a tepsiben szétrázzuk, mint mikor tepsit lisztezünk a piskótához.

 

A tejfölt ha kell felhígítjuk, mert elég darabos mostanában, és megsózzuk. A tepsi alját kirakjuk kelkáposzta levéllel, és megkenjük tejföllel, majd a bekevert rizses húst ráöntjük, és egyenletesen elrendezzük. A tölteléket is meg kenjük tejföllel, és a maradék kelkáposzta levéllel betakarjuk, és a maradék tejfölt rásimitjuk a levelekre. A tepsit letakarjuk alufóliával, a tepsit a sütőbe toljuk. 170-180 fokos sütőben (elektromos sütő, légkeveréses) 30-40 percig sütjük. A tepsit kivesszük, és a rakottas vtetejét megszórjuk 20 dkg trappista sajttal, és a sajt pirulásáig tovább sütjük… Tálalás elött egy 20 percet pihentessük, utána tálaljuk.

Fóliáshús

Hozzávalók / 6 adagra

60 dkg sertéstarja (csontos, hat szeletre vágva),3 közepes fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, őrölt fekete bors ízlés szerint,1 ek mustár (ízlés szerint), 50 dkg paradicsom,50 dkg paprika, 15 dkg füstölt szalonna (jó minőségű, 8 csíkra vágva), 1 ek napraforgó olaj, 1 teáskanál csípős paprikakrém (ízlés szerint)

 

folias.jpg

 

Elkészítés:

A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, majd nem túl vékony karikákra felszeleteljük.

A hússzeleteket bőven sózzuk, borsozzuk és minkét oldalukat bekenjuk mustárral.

A következőkben nagyon egyszerűen rétegezve tepsibe helyezzük az alábbi sorrendben: szalonna, étolaj, burgonya, hagyma, hússzeletek, fokhagyma, karikára vágott paprika, karikára vágott paradicsom, ízlés szerint még mustár és pirosarany. Rétegenként sózzuk is meg...

Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben készre sütjük, pároljuk.

sütési hőfok: 200°C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 30x40x10 cm

 

 

 








 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 8
Heti: 27
Havi: 131
Össz.: 27 016

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
Tinitanoda, az ifjú gasztroimádóknak... - © 2008 - 2024 - tinitanoda.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »