Borított krumpliköret
Egyik legnépszerűbb köretünk a krumpli, időnként változtathatunk rajta, nehogy megunjuk. Ehhez a recepthez semmiképp se salátakrumplival álljunk neki, inkább szétfövősebb fajtát válasszunk.
1 kg krumpli
2 fej hagyma
5 dkg zsír (lehet 6 dkg vaj is)
só
bors
petrezselyemzöld
morzsa
Héjában főzzük meg a krumplit, de csak annyira, hogy meg tudjuk hámozni, ne essen szét. A hagymát vágjuk kockára és pirítsuk halványra a zsíron. A krumplit szeleteljük fel, tegyük a hagymára és együtt pirítsuk tovább, hogy a krumpli is színt kapjon. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele a finomra vágott petrezselymet. Hőálló formákat (lehet muffintepsi is) zsírozzunk ki, szórjuk be morzsával és tömködjük bele a krumplit. 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, hogy a krumpli szép, piros-barna színű legyen. Óvatosan borítsuk ki és salátával kiegészítve önálló fogásként, vagy húsételek köreteként tálaljuk.
Medvehagymás karfiol A tél és a tavasz randija
Ugye azt nem kell megmagyarázni, hogy melyik évszakot melyik hozzávaló is képviseli?
Így tavaszra a karfiol rengeteg variációját megettük már, sokat többször is. Üdítő változatosságként színesíti – jelen esetben szó szerint is – a legkorábbi, nagyon zöld finomság, a medvehagyma. Lehetne ezt is hússal készíteni, de nagyon finom anélkül is, és még a megfőzésébe se szakadunk bele.
A karfiolt szedjük rózsáira és gondosan mossuk meg. Tegyük sós vízbe főni, ha kevésbé szagosan szeretjük, fele tejbe, de a szerecsendiót semmiképp se hagyjuk ki a levéből. Másik edényben főzzünk néhány tojást keményre.
A medvehagymáról húzzuk le a vastag szárát és tegyük egy pohárba, amibe belefér a botmixer feje. Adjunk hozzá egy pohár tejfölt, egy evőkanál keményítőt és aprítsuk amíg szép zölddé válik.
A roppanósra főtt karfiolt szűrjük le, és sorakoztassuk kikent tűzállóba a rózsákat. Dugdossuk közé a gerezdekre vágott keménytojást, sózzuk meg, daráljunk rá borsot és simítsuk a tetejére a megzöldült tejfölt. 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a szélén jól láthatóan rotyog. Addigra épp kezd is színesedni a teteje.
Tejszines krumpliköret a szezon szerint, pl. medvehagymaval
A krumpli köretek egyik olyan formája ez, amit nagyon szeretek. Krémesen szaftos, de mégsem krumplipüré.
Nincs vele túl sok munka és változatosan ízesíthető, nem csak medvehagymával. Nagyon praktikus olyankor, amikor sütőben sül a főétel, mert mellé téve elkészül a köret is. Igazából akár hústalan főételnek is megteszi.
1 kg krumpli
2 dl tejszín
3 – 4 dkg vaj
medvehagyma
só, szerecsendió
Hámozzuk meg a krumplit és gyaluljuk egész vékonyra. A medvehagymát mossuk meg, a vastag szárát húzzuk le és tegyük egy edénybe a tejszínnel együtt. Botmixerrel dolgozzuk simára. Szórjuk kivajazott tepsibe a krumplit, rétegenként megsózva és szerecsendióval ízesítve. A tetejére simítsuk rá a medvehagymás tejszínt, majd tegyünk rá vajdarabkákat. 180 fokos sütőben fél óra alatt megpuhul és színt kap a teteje.
Majonézes burgonya formában
Hozzávalók 8 före:
50 dkg burgonya, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 0,5 dl fehérbor, 1kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling, v. zöldhagyma szár, 2 evőkanál zselatinpor, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál kristálycukor, só, bors, ízlés szerint.
Elkészítés:
A burgonyát megfőzöm, majd meghámozom, és vékony karikákra vágom.
A karikákat kis kockákra aprítom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú levet készítek, amelybe a még forró burgonyakockákat belerakom. Legalább fél óráig hagyom benne. A megtisztított hagymát kis kockákra vágom és megsózom, 15 percig állni hagyom.
A majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, v. zöldhagyma szárral és kevés sóval, borssal ízesítem. A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, annyit, hogy elkavarhassam a zselatint, és néhány percnyi áztatás után kis lángon, folyamatos keverés közben folyósra oldom. Mély salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt burgonyát, a hagymát, legvégül pedig belekeverem a már csak langyos zselatint. Kuglóf, v. őzgerinc, v. más edényt, folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes burgonyát, majd a tetejét befedem. Hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt szép tálra borítom és lehet szeletelni. Ha nem fogyna el, akkor nem borítom ki, hanem onnan szeletelem.
Megjegyzés / tipp:
Karácsonyra böjtös étel, majd hideg sülttel is ehető utána!
Sült - felvágott krumpli
Hozzávalók: 1 személyre
1 db burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál olívaolaj, 2 nagy csipet só, 2 púpozott teáskanál sajt - parmezán
Elkészítés
Válassz egy szép szabályos, ovális burgonyaszemet. Kb. 2 mm távolságra szépen vagdosd be annyira, hogy egyformán nyíljanak szét a szeletek. Egy kis tálban keverd össze az áttört fokhagymát, olajat, sót és parmezánt. A burgonyát locsoljuk le a keverékkel úgy, hogy minden szelet közé csurogjon be belőle. Előmelegített 220 C-os sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül. Sütés után még sózható, snidlinggel vagy sajttal is megszórható köret.