1/2 csomag sütőpor, 3 db tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 nagy pohár tejföl
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, majd óvatosan a fehérjébe forgatjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük és hozzákeverjük a habhoz.
Serpenyőbe kb. 1 cm magas halmocskát teszünk merőkanállal, mindkét oldalát megsütjük.
Önmagában is nagyon ízletes, de juharsziruppal, csokiöntettel is tálalhatjuk.
Eszterházi szelet Eta módra:-)
Le kell hogy írjam mert így érzem ferrnek, hogy a süteményt az Editke recije szerint készítettem némi változtatással,,, Eta
Piskóta:
10 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 8 dkg darált dió
Krém:
3 csomag vaníliás pudingpor, 9 dl tej, 15 evőkanál cukor, 15 dkg darált dió, 0,8 dl rum, 250 ml habtejszín, 6 gr zselatín
A tésztához 10 tojásfehérjét 20 dkg cukorral habosra verünk, ha jó kemény, akkor hozzáadjuk a sárgáját, és még 1 percig együtt verjük. 25 dkg lisztet és 8 dkg diót összekeverünk, majd óvatosan a tojáshoz keverjük. Az így elkészített masszából 4 db egyforma vastagságú piskótalapot sütünk közepes tepsi hát és a ulján 180°C-on, 10 perc alatt.
A krémhez a pudingport a cukros tejben megfőzzük, ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált diót, a rumot és a felvert tejszínhabot, rumban áztatott zselatint . A kész krémet a piskótalapok közé egyformán elosztva betöltjük. A sütemény tetejét fehér és barna csokoládéval vonjuk be.
u.i. Mivel már jártam úgy, hogy pudingos-tejszínhabos krémmel csináltam tortát és azzal is vontam be,,,sajnos a csoki lefolyt a krémről,,,
most mivel mást is sütöttem így a süti tetejét pudingos-vajas krémmel vontam be, hagytam dermedni majd lekentem fehér csokival,,,sötét csokival becsíkoztam és fogvájóval meghúzkáltam,,,
Egyszerű, könnyű, és finom...
Banángolyók
3 db banán, 25 dkg darált keksz, 10-15 dkg porcukor
A banánokat összetörjük és hozzá adjuk a kekszport és a cukrot.
Alaposan összekeverjük és golyókat formázunk.
Hűtőben pár órát pihentetjük.
Aki szereti kakaóporban is megforgathatja...
A muffin már hazánkat is meghódította. Egyszerű gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Íme, egy újabb szuper muffin recept!
Meggyes muffin
Hozzávalók:
12 darabhoz: 2 tojás, 10 dkg barnacukor, 10 dkg rama, 2 dl tejszín,20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 5 dkg csokoládé, 20 dkg meggybefőtt, csipetnyi só, muffin papír, és vaj a kikenéshez.
Elkészítés:
A meggybefőttet kimagozzuk és 12 db.-ot félreteszünk a díszítéshez. A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Előkészítjük a muffin papírokat. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a kakaóport, és a sót. Egy kézi mixerrel a cukrot, a vajat habosra keverjük egy másik tálba, hozzáadjuk a tejszínt, és a tojásokat, majd egy fakanál segítségével hozzá keverjük a lisztes keveréket, de ezzel már ne keverjük túl. Óvatosan beleforgatjuk a meggyet és a csokoládé reszeléket. A muffin formákat megtöltjük a tésztával, és a tetejére egy szem meggyet rakunk. Az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 25 percig sütjük. Miután megsült egy kicsit hagyjuk kihűlni, és ezután a muffinokat csokoládémázzal bevonjuk, és a félretett meggyel díszítjük.
8 féle aprósütemény egy tésztából
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez éA süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve kihűtjük, kivéve a kifliket, melyeket még melegen fahéjas porcukorba forgatunk.
A korongokat kettesével összeragasztjuk málnalekvárral, bevonjuk olvasztott csokoládéval és meghintjük szórócukorral. A hullámos szélű korongokat baracklekvárral ragasztjuk össze úgy, hogy felül a kiszúrt közepű párja legyen.A szíveket nutellával töltjük, majd olvasztott csokoládéval és mazsolával díszítjük. A fenyők díszítéséhez 3 evőkanál porcukrot kenhetőre keverünk néhány csepp zöld mandulaaromával és néhány csepp vízzel. A zöld mázat széles pengéjű késsel
a süteményekre kenjük, és cukordrazséval díszítjük őket.
A fehér színű csillagokhoz porcukros deszkán kinyújtjuk a marcipánt. A csillagok szaggatójával nyolc marcipán-csillagot szúrunk ki. A süteményeket vékonyan megkenjük narancslekvárral, és rájuk illesztjük a marcipán-csillagokat.
A sárga színű csillagokhoz 3 evőkanál porcukrot krémesre keverünk 1-3 kiskanál citrom- vagy narancsszörppel. A mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és szórócukorral díszítjük őket.
A pereceket bevonjuk olvasztott csokoládéval, és rögtön, mielőtt a csokoládé megkötne, mindegyiket kókuszreszelékbe hempergetjük. A süteményeket tálra rendezzük, és rögtön kínálhatjuk, de lezárt dobozban napokig elállnak.
Hozzávalók:
Tésztához:
1 pohár (30 dkg) liszt , ¾ csomag sütőpor , 3 tojás , 1 pohár cukor (20dkg), 1 pohár (3,3 dl) tejföl , ½ pohár (1,5 dl) olaj , 90 dkg cseresznye
Tepsi kikenéséhez:
2 dkg margarin
1 ek liszt
Elkészítés:
A cseresznyét alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket: szár, levél és a magokat eltávolítjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes méretű tepsit (20*34 cm) kikenünk margarinnal és megszórjuk kevéske liszttel. A sütőport elkeverjük a lisztben. A tojásokat a cukorral gépi habverővel a legmagasabb fokozatosan kb. 3-4 percig verjük. Hozzákeverjük a tejfölt és az olajat. Legvégül beleszórjuk a sütőporos lisztet és alaposan összeforgatjuk.
Az előkészített tepsibe simítjuk a sűrű masszát. A cseresznye felét rárakjuk, jól belenyomkodjuk, majd a másik felét a tetejére rakjuk. 180 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Tanácsok:
Porcukorral meghintve tálaljuk. Bármilyen más gyümölccsel, meggyel, barackkal, ribizlivel elkészíthető.
Brownie
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor.
A mázhoz:
20 dkg csokoládé bevonó-massza,
díszítéshez:
kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.
Elkészités:
A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk.
A sütőt, elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat),
a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük.
Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk.
A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.